Tegen het vergeten, against forgetting

Voor de slachtoffers in de bevrijdingsstrijd en van de vooringenomen westerse witte solidariteit. Over de betekenis van solidariteit, dekolonisatie en bevrijdingsstrijd in het verleden en impact op het heden.

Als bevoorrecht witte vrouw leerde ik van de mensen in ballingschap en leden van de bevrijdingsorganisaties. Tot op de dag van vandaag pluk ik de vruchten van hun inzichten en de inzichten van de huidige generatie om de impact te

demonstratie Rotterdam Juni 1979

begrijpen van het hebben van een zwarte huidskleur in deze door witte gedomineerde wereld en het belang van wie namens wie wat zegt, je (on)machtspositie die je kijk op de wereld bepaalt. En de verantwoordelijkheid van witte mensen om hun rol te erkennen, de aangerichte schade (in verleden en heden) te compenseren en zich niet bevoogdend te gedragen ten opzichte van de bevrijdingsstrijd en antiracismestrijd. (zie White Allies: a blessing or a curse?)

Onverwachts werd ik in de jaren ’80 voorgesteld aan Stokely Carmichael/Kwame Ture. Hij gaf me een hand en stelde zijn beroemde vraag: are you ready for revolution? Ik weet niet meer wat ik geantwoord heb, ik was overdonderd door de ontmoeting en door die vraag. De vraag heeft me nooit meer losgelaten.
Zijn witte mensen bereid tot revolutie?

Of zijn we meer voor orde en gezag dan voor rechtvaardigheid?