Azania Komitee

Het Azania Komitee werd officieel in oktober 1974 opgericht en stelde zich tot doel de bevrijdingsbewegingen in Zuid-Afrika/Azania te steunen in hun strijd tegen het koloniale Apartheidsregiem. De naam Azania is voor veel mensen en bewegingen in Zuid-Afrika de bevrijdingsnaam voor Zuid-Afrika.

Aanleiding tot de oprichting van het Azania Komitee was dat er in Nederland door Anti Apartheidsbewegingen AABN (Anti Apartheidsbeweging Nederland), BOA (Boycot Outspan Actie) en KZA (Komitee Zuidelijk Afrika) uitsluitend steun en informatie werd gegeven aan het ANC (African National Congress). Andere verzetsorganisaties met hun acties en politieke gevangenen werden nauwelijks genoemd, gebagatelliseerd en onjuist weergegeven. Panafrikanisme en Zwart Bewustzijn werden bijvoorbeeld weggezet als anti wit racisme. De initiatiefnemers van het Azania Komitee wilde die onrechtvaardige situatie rechtzetten.
Voor het Azania Komitee stonden de strijd en opofferingen van de zwarte Zuidafrikanen/Azanianen en hun bevrijdingsbewegingen centraal. Zij waren beslissend. Anti Apartheids- en solidariteitsbewegingen elders konden bestaan door de strijd en de pijn daar.

Het Azania Komitee steunde in principe alle bevrijdingsorganisaties en aanverwante bewegingen en hun streven naar eenheid in het verzet tegen het Apartheidsregiem. Men vond het getuigen van een neokoloniale houding om in het Westen te bepalen wie de ‘beste’ beweging was. We wilden helpen een situatie te voorkomen waarbij opportunistische manoeuvres van buitenaf de ultieme voorwaarden van de strijd zouden bepalen

De bevrijdingsbewegingen in ballingschap en verzetsorganisaties in het land gesteund door het Azania Komitee waren o.a.:

  • ANC (African National Congress) met de gewapende vleugel Umkhonto we Sizwe (Speer van de natie)
  • PAC (Pan Africanist Congress of Azania) met en gewapende vleugel Azanian Peoples Liberation Army (APLA), voorheen Poqo
  • BCM (Black Consciousness Movement of Azania) met AZANLA (Azanian National Liberation Army)
  • AZAPO (Azanian Peoples Organisation)
  • CAL (Cape Action League) later WOSA (Workers Organisation for Socialist Action)
  • National Forum en UDF
  • Zwarte vakbewegingen, jongeren-en studentenorganisaties, gemeenschapsorganisaties etc.

De activiteiten van het Azania Komitee bestonden onder andere uit het uitgeven van publicaties en de periodieken Azania Vrij en Azania Presscuttings, fondsenwerving (via de Stichting Steun het Volk van Azania) voor verzetsorganisaties en politieke gevangenen, campagnes voor politieke gevangenen (o.a. voorkoming uitvoering doodstraf van de Sharpeville Six en Upington 14), het organiseren van informatieavonden, manifestaties Sharpeville en Soweto Herdenkingen met vertegenwoordigers van het zwarte verzet, picketlines en demonstraties. Daarnaast nam het Azania Komitee ook actief deel aan antiracistische acties in eigen land en steunde ook activiteiten van in Nederland verblijvende vluchtelingen uit Zuid-Afrika/Azania.

Het Azania Komitee bestond uit vrijwilligers die belangeloos werkten vanuit huis.

Azania Vrij verboden